headheader

Omgaan met moeilijke collega's

Collega's waarmee je elke dag moet omgaan kunnen een groot verschil maken in hoeverre je van je werk geniet.

Wanneer je vastzit met moeilijke mensen wordt je werkinstelling beïnvloed en verhoogt je stressniveau.

Dus hoe moet je omgaan met de moeilijke gevallen? Er zijn verschillende soorten en elk hebben ze een andere aanpak nodig. Toch zijn er algemene dingen die je kan doen om problemen te neutraliseren.

Je eerste instinct kan zijn om deze collega's gewoon te negeren maar dit is gewoon niet mogelijk op lange termijn. Het is veel beter om het probleem aan te pakken zodat je verder kan met je werk en je beter voelt.

Hier volgen 13 stappen om beter met moeilijke collega's om te gaan.

Monkey Business

1. Is er écht een probleem?

Soms denken mensen dat er een probleem is maar uiteindelijk wordt dit door henzelf veroorzaakt. Je collega is in dit geval niet moeilijk maar jij bent het! Dit is niet gemakkelijk voor de meeste mensen om te accepteren. Niemand steekt de schuld graag op zichzelf.

Als je in harmonie met jezelf leeft dan erger je je niet aan anderen maar je accepteert ze.

De meeste mensen leven echter niet in harmonie met zichzelf dus laat staan met anderen.

Deze tolerante houding komt niet vanzelf. In het begin heb je gewoon zin om agressief te reageren. Hoe het ook moge zijn, soms moeten we echter beseffen dat het niet onze collega's zijn die problemen maken.

Een andere vraag die je je moet stellen is of het de moeite is om je druk te maken. Of is het een futiliteit? Relativeer het gedrag van je collega's eerst alvorens het op te blazen.

2. Definieer het probleem

Waarom gedragen je collega's zich moeilijk? Is er echt een probleem en zo ja, wat is dat probleem dan juist? We moeten ervan uitgaan dat het niemands doel is om gewoon moeilijk te zijn, er is altijd een reden. Het probleem benoemen en dit vroegtijdig bij de wortels aanpakken kan een hoop ellende voorkomen.

3. Vaak is het probleem een emotioneel iets

We worden verondersteld om op kantoor steeds zakelijk te zijn maar helaas is het een kruidvat van emoties en dit ontploft af en toe. Probeer daarom steeds objectief en vriendelijk tegen iederéén te zijn. Val andere zo weinig mogelijk lastig met je emoties.

Voordat je naar je collega gaat dien je je eigen emotie en die van je collega vast te stellen. Staat het zweet in je handen? Is je maag van streek? Begint je hart te bonzen?

Emoties op kantoor... Dit zijn allemaal lichamelijke reacties die erop wijzen dat je je zelfbeheersing dreigt te verliezen. Schrijf op wat je voelt en probeer je dan voor te stellen wat de ander voelt. Je collega's hebben net als jij, gevoelens, verwachtingen, dromen en angsten. Misschien staat hun baan wel op het spel.

Jullie beiden hebben je zwakke plekken. Als je weet welke deze zijn, kan je je beter voorbereiden. Haal bijvoorbeeld gewoon je schouders op en lach als iemand je aanvalt.

Denk bij jezelf: “Arme collega, je weet je blijkbaar niet beter te gedragen”. Zo zal je elke aanval ook niet meer persoonlijk opvatten. Als je niet meer reageert op hun emotionele uitbarstingen zullen ze beseffen dat ze geen grip meer op je hebben.

4. Zie het menselijke van je collega's in

Mensen zijn niet perfect en uiteindelijk zitten je collega's daar ook niet voor de lol.

Misschien is dit hun droombaan niet maar is wisselen nu éénmaal niet mogelijk omdat anders hun huis of de studies van hun kinderen niet betaald kunnen worden. Misschien hebben ze familiale problemen en worden deze frustraties mee naar het werk genomen.

Zie je collega in dit geval als een klein, bang jongetje/meisje dat jij op zijn/haar gemak dient te stellen. Een geïnteresseerde basishouding, het vermijden van strijd en meegaan met weerstanden zijn belangrijk om te voorkomen dat er een gespannen sfeer ontstaat.

Nogmaals, het is de kunst om het moeilijke gedrag van anderen te leren relativeren. Jullie zit daar samen en jullie moet samen verder. Jouw ergernis wordt veroorzaakt door jullie werk en door je eigen kijk op je moeilijke collega's.

Omdat mensen er een andere manier van werken op nahouden wil dit nog niet zeggen dat ze het bij het verkeerde eind hebben.

Iederéén heeft zijn eigen stijl. Mensen hebben soms verschillende visies over hoe een taak moet worden gedaan. Deze zullen vaak haaks staan op jouw manier maar soms hebben ze ook waardevolle punten waarmee je jouw stijl kan aanvullen of zelfs veranderen.

Verschillende ideeën kunnen ervoor zorgen dat jullie beter als team werken en dat jullie elkaar beter aanvullen. Probeer, indien mogelijk, in te zien hoe de moeilijke kanten van je collega's als een aanwinst kunnen werken.

5. Moet jij dit probleem oplossen?

Het antwoord op deze vraag is simpel. Soms wel, soms niet. Je moet het probleem enkel behandelen wanneer het je eigen werk of dat van je departement hindert.

Wanneer het probleem niet rechtstreeks hinderlijk is of wanneer het je zelfs helpt (bv. als je collega bepaalde taken, die geen invloed hebben op jouw werk, niet goed uitvoert) dan moet je geen actie ondernemen.

Je kan dan beter afwachten. Hij zal sowieso later wel door zijn meerdere op de vingers getikt worden omdat het werk niet naar behoren is gebeurd.

6. Kan je gebruik maken van het probleem?

Soms kan je een negatief punt omvormen tot een positief punt. Een 'probleem' kan vaak beter beschreven worden als een verschil. Soms is het moeilijk om te gaan met deze verschillen maar je kan ze ook gebruiken.

Stel je hebt een collega die zich veel bemoeit met jouw zaken. Hij heeft meer ervaring en kan het niet laten om zijn commentaar te geven.

In plaats van je hieraan te ergeren kan je het probleem voorkomen door pro-actief te zijn. Waarschijnlijk weet hij inderdaad ook meer en kan je hem gebruiken om belangrijke informatie te krijgen.

Vraag hem voordat je ergens aan begint hoe hij/zij het zou doen, ookal weet je wel wat je moet doen.

Vraag hem bv. “Hey Karel, Ik had graag jou advies. Ik moet deze taak uitvoeren en ik was van plan om het zo en zo te doen. Ik weet dat jij hier meer ervaring mee hebt. Zijn er bepaalde dingen waarop ik dien te letten of die je kan aanbevelen?”

Op deze manier krijg je de kneepjes van het vak sneller te pakken en voelt hij zich ook 'belangrijk' omdat hij jou iets kan 'leren'. Voel je niet te trots of stom om iets te vragen.

Speel dit leraar/student model verder uit.

7. Spreek je collega onder vier ogen

Dit is waarschijnlijk het laatste wat je wil doen maar soms dien je de lucht te zuiveren om de relatie te verbeteren. Vermijd email. Dit komt te officieel over en kan verkeerd begrepen worden.

Conversaties zijn essentieel om problemen op te lossen. Je kan immers onmiddellijk zien hoe je collega's reageren en het verdere gesprek in een andere richting sturen indien dit nodig zou zijn. Je kan als volgt te werk gaan. Lastig gesprek

 • Vraag aan je collega of je hem even apart kan spreken op een moment dat jullie beide kalm zijn. Zorg ervoor dat het op een rustige locatie is waar jullie niet afgeleid kunnen worden.

  Vaak zijn mensen veel meer voor rede vatbaar als je ze persoonlijk spreekt. In groep zijn ze misschien bang om hun gezicht te verliezen.

 • Wees informeel maar professioneel. Wees niet familiair maar volg ook niet alles volgens het boekje. Leg het probleem uit. Bv:

  “Peter, Ik heb gemerkt dat jij en ik er verschillende ideeën op na houden. Ik heb enkele voorstellen om effectiever te kunnen samenwerken maar ik zou graag eerst van jou willen weten wat ik kan doen om te helpen.

  Zijn er bepaalde dingen die ik zou kunnen doen zodat we beter kunnen samenwerken? “

 • Luister daarna aandachtig wat Peter te zeggen heeft. Zo weet hij dat je het serieus neemt en echt geïnteresseerd bent.

 • Beledig geen mensen en houd in het achterhoofd dat het doel van de confrontatie is om tot een oplossing te komen en de negatieve sfeer te laten verdwijnen, niet te verergeren.

 • Probeer akkoord te gaan met dingen die haalbaar zijn en rijk zelf ook oplossingen aan. Als het gesprek vlot verloopt, kan je een verzoek doen. Probeer één verzoek om te beginnen en kijk wat de reactie is. Bv.

  “Peter, wat mij echt zou helpen wanneer we in vergadering zijn en wanneer ik praat, is dat jij wacht totdat ik klaar ben alvorens je opmerkingen maakt. Dit leidt me erg af en ik kan niet goed naar jou luisteren wanneer ik afgeleid ben.“

 • Je bent duidelijk gefrustreerd (want anders had je het gesprek niet met je collega) dus het is heel waarschijnlijk dat je dingen zal doen die deze frustratie aan de andere persoon laten merken. Je moet je niet laten beledigen maar je moet ook niet aanvallend reageren.

  Wees hard tegen de zaak maar vriendelijk tegen de persoon.

  Gebruik een lage stem en kies je woorden zorgvuldig. Maak je punt op een duidelijke, ondubbelzinnige manier en geef voorbeelden om dit te staven. Rol niet met je ogen, zucht niet overdreven en wees niet dramatisch. Wanneer de andere persoon grof of gemeen is laat je deze best uitrazen. Je kan zeggen:

  “Ik weet dat we verschillende persoonlijkheden hebben en dit zullen we beide moeten accepteren maar ik zou graag terug gaan naar het echte probleem.“

  Als je ook agressief reageert dan giet je nog meer olie op het vuur en wordt de situatie enkel erger. Sta dus boven het beledigende gedrag van je collega.

  Laat merken dat je hem serieus neemt voor bepaalde dingen, maar zeg op een kalme manier dat je niet akkoord bent met zijn persoonlijke beledigingen. Ga dan terug over tot de kern van de zaak.

 • Touwtrekken met collega's Probeer niet te “winnen” en de ander te laten “verliezen”.

  Het is belangrijk om eerlijk te zijn tegen je collega's. Wees direct en vertel ze in alle eerlijkheid welke moeilijkheden jullie samen hebben. Probeer hun problemen te verstaan en voer een open discussie.

  Wanneer je je collega's confronteert met het probleem zorg er dan voor dat je constructieve kritiek geeft. Uit deze kritiek op een kalme, beleefde, tactvolle, diplomatieke en niet-bedreigende manier. Zoek naar gemeenschappelijke dingen.

  Je kunt niet iedereens vriend zijn en je zal ongetwijfeld te maken hebben met persoonlijkheidsbotsingen. Meestal kan je echter wel iets gemeenschappelijks vinden.

  Je familiesituatie, je hobbies, of zelfs het weer, probeer iets te vinden dat je min of meer met de moeilijke collega bindt. Dit zal zorgen voor een meer ontspannen sfeer.

  9. Laat de werkrelatie het sleutel element zijn van de meeting

  Je dient te begrijpen dat je na de discussie weer samen moet werken. Zorg er daarom voor dat alle gesprekken naar behoren worden afgesloten. Maak de situatie zeker niet erger dan vóór de meeting. Focus op het resultaat en wees realistisch. Verbrand je bruggen niet zomaar.

  Je weet nooit met wie je later weer dient samen te werken op een ander project of misschien zelfs in een ander bedrijf. Zorg ervoor dat je contacten met anderen steeds gezond blijven en zorg ervoor dat je nooit wat zegt of doet waar je later spijt van krijgt.

  10. Een dagboek bijhouden

  Het kan een goed idee zijn om een dagboek bij te houden over je interacties met lastige collega’s. Schrijf hun negatieve woorden en acties op wanneer ze een uitspatting hebben.

  Dit geeft je meer inzicht in hun gedrag. Ook heb je zo specifieke en concrete voorbeelden om naar te verwijzen wanneer je een discussie met hen aangaat of wanneer dingen uit de hand lopen en het management in moet grijpen.  Terwijl je dit dagboek bijhoudt kan je ook opschrijven hoe jij reageert wanneer je te maken hebt met deze etters. Val je uit, klap je dicht, voel je je geïrriteerd? Kan je het van je afzetten? Door je eigen reacties op te schrijven leer je je eigen knoppen kennen en leer je ook wat van jezelf.

  Als je merkt dat je je begint op te winden geef jezelf dan een “time-out”. Loop weg van je computer, ga een drankje halen en haal diep adem. Dit kan je helpen om niet verder in de emotie getrokken te worden en effectief te blijven.

  11. Hulp nodig?

  Wanneer je al het bovenstaande geprobeerd hebt, maar het negatieve gedrag blijft voortduren, dan is het misschien tijd om met je manager te praten. Doe dit zeker wanneer je gehinderd wordt in je werk en als er geen licht in het eind van de tunnel lijkt te zijn.

  Praat met je baas Nogmaals, het doel is een oplossing te vinden voor het probleem, niet om mensen af te kraken. Wees dus duidelijk en geef een gewenste oplossing als je met je baas praat.

  Geef duidelijke voorbeelden wanneer je collega moeilijk was maar zeg zeker niet tegen je baas dat de ander een slecht persoon is. Maak enkel duidelijk dat jullie niet goed overeenkomen en dat het dit de rest van de werkvloer niet ten goede komt.

  Vraag je baas om hulp en suggesties en focus op het oplossen van het probleem.

  Neem je verantwoordelijkheid voor het probleem op.

  Je baas brengt jullie misschien samen om over de situatie te praten en een plan uit te werken of een andere interventie.

  12. Roddel niet over moeilijke collega's

  Het is uiterst belangrijk dat je niet roddelt over moeilijke collega's op kantoor. Dit kan misschien moeilijk zijn want als je je echt irriteert aan iemand zal je vaak steun opzoeken.

  De andere collega heeft misschien helemaal geen problemen met de persoon in kwestie en zal dus verplicht worden om een kamp te kiezen. Hierdoor worden mensen paranoïa.

  Er komt een grote verstoring in de werksfeer en het maakt de situatie enkel moeilijker om op te lossen.

  Neem je verantwoordelijk op en besef dat het een probleem is tussen jou en de moeilijke collega. Anderen dienen hier niet bij betrokken te worden. Een uitzondering hierop kan je baas zijn als de situatie uit de hand dreigt te lopen.

  Wat doe je als een collega tegen jou komt klagen over andere collega's? Het beste wat je kan zeggen is dat je het vervelend vindt voor hem maar dat je niet graag roddelt over anderen.

  Benoem dus wat hij doet. Zeg dat je zelf geen probleem met hen hebt en blijf neutraal. Het beste is advies te geven om met deze collega's waarover geroddeld wordt te praten. Of om hem naar deze website te verwijzen ;-)

  13. Moet je zelf weggaan?

  Het kan zijn dat het management niet in staat is of niets wil doen aan de situatie. Sommige collega's zijn zeer goed in hun werk, hebben bepaalde zitjes in het bedrijf veroverd en het management is bang om hen op de vingers te tikken.

  Jij als minder ervaren werknemer trekt dan aan het kortste eind.

  De laatste optie... weggaan.

  In deze gevallen is het misschien beter om andere oorden op te zoeken waar je niet met deze specifieke collega's moet samenwerken. Dit kan in een ander departement zijn of zelfs in een ander bedrijf. Als je vertrekt doe het dan op een positieve en professionele manier.

  De bedrijfswereld is vaak klein en je weet nooit waneer je elkaar weer tegenkomt.

  Tot slot...

  Een groot deel van omgaan met lastige collega's komt neer op hoeveel vertrouwen je hebt in je eigen werk. Dit zelfvertrouwen moet groeien maar als je beter en beter in je job wordt zullen het gedrag en de attitude van andere mensen je steeds minder beïnvloeden.

  Je dient je voor te houden dat moeilijke collega's vaak handelen uit angst en een gebrek aan zelfvertrouwen.

  Uiteindelijk kan je het gedrag van andere mensen niet veranderen. Wat je wel kan veranderen is hoe JIJ ermee omgaat. Blijf dus werken aan je doelen en sta anderen niet toe om je te ondermijnen.

  Met lastige collega’s samenwerken is nooit gemakkelijk. Maar als je vroeg in je carrière met hen leert om te gaan, zeker in een competitieve omgeving, dan leer je waardevolle lessen die keer op keer van pas zullen komen. En dit zowel in je huidige als toekomstige bedrijf.

  Wil je er echt alles over weten?

  Download dan mijn ebook 'Omgaan Met Moeilijke Collega's Op Kantoor'!


  Reageer!

  Heb jij nog tips die hier ontbreken? Deel ze met ons en de andere bezoekers!

  Vul je onderwerp in...

  Wat andere bezoekers reeds schreven...

  Klik hier om reacties van andere bezoekers te zien...

  Lastige collega 
  Sinds een aantal weken werk ik op een nieuwe afdeling. Hier moet ik samenwerken met een collega die mij vroeger veel gepest heeft. Hij doet als of hij …

  Omgaan met collega's die macht willen uitoefenen.  Not rated yet
  Hallo, Ik wil graag een andere invalshoek over dit onderwerp met u delen. Zie link http://voltare.nl/?p=6777 Mark

  Click here to write your own.

  Schrijf je in voor de
  Zen Op Kantoor Nieuwsbrief

  Vul hier je email in
  Vul hier je voornaam in
  en dan...  Site Sponsors

  Site Build It!

  XML RSSMeld je hier aan!

  XML RSS
  follow us in feedly
  Add to My Yahoo!
  Add to My MSN
  Subscribe with Bloglines  Leuke site?

  Voeg mij toe aan je favoriete bookmark diensten met onderstaande knoppen!

  Copyright© 2009-2012 zen-op-kantoor.net.