headheader

Ergonomisch toetsenbord

Acht tot tien uur typen op een normaal plat, lang toetsenbord veroorzaakt een tijdsbom in je polsen, handen, vingers en schouders. Ofwel voel je er nu reeds wat van of anders zal dat zeker later in je carrière gebeuren.

Het toetsenbord is de belangrijkste koppeling tussen jou en je computer. Het is ook de hoofdoorzaak van Repetive Stress Injuries (RSI).

Ergonomische keyboards zijn ontwikkeld om de stress van het typen te verlichten en om een comfortabeler typplatform te creëren.

Ze zien er vaak raar uit maar zijn wetenschappelijk getest en worden aangeraden voor RSI patiënten.

Bij de aanschaft ervan dien je op bepaalde dingen te letten.

Een goed ergonomisch keyboard op kantoor kan een wereld van verschil uitmaken voor je comfort nu, maar ook voor RSI-preventie in de toekomst. Wanneer je het verkeerde kiest kan het echter een dure fout worden.

Pijnlijke polsen door typen Gelukkig is het kiezen van een type dat bij jou past even gemakkelijk als begrijpen wat de ideale typpositie is.

Het doel van een ergonomisch toetsenbord is om al je armgewrichten in een "neutrale positie" te krijgen.

Wanneer je rust zetten al je gewrichten zich in een natuurlijke positie.

Een "neutrale positie" plaatst geen ongemakkelijke spanning op gewrichten en spieren en voelt ontspannen en aangenaam aan.

Probeer dit experiment. Houd je onderarmen loodrecht tot de vloer zodat je ellebogen recht naar beneden wijzen en je vingers recht naar het plafond wijzen. Dit is een "neutrale positie".

Kantel dan je hand naar achter door je polsen te plooien. Voel je de spanning die zich opbouwt in het voorste deel van je bovenarm? Niet bepaald prettig. Nochtans is dit de positie waarin de meeste mensen typen.

Wanneer je typt dien je 3 gewrichten in een neutrale positie te houden: de polsen, de ellebogen en de schouders.

De meeste ergonomische keyboards komen te kort in het feit dat ze maar één of twee gewrichten neutraal houden. Het meest bekende is het Microsoft natural Keyboard. Het slaagt er in om de polsen min of meer neutraal te houden maar het duwt de ellebogen naar buiten wat onnodige spanning op de schouders veroorzaakt.

De correcte positie die alle gewrichten in een neutrale positie houdt is eigenlijk vrij simpel.

Houd je armen recht naar beneden naast je lichaam. Plooi dan je ellebogen zodat ze recht onder je schouders blijven en zodat je beide handen naar voor uitgestrekt zijn in de "handschud positie".

Vertikaal toetsenbord

Er zijn maar 2 vertikale keyboards die voor deze ideale typpositie in aanmerking komen. Het Safetype Ergonomic Keyboard en het Kinesis Freestyle Solo Keyboard met Freestyle Ascent Multi-Tent Accessory. Er zijn ook bijhorende muizen die deze toetsenborden aanvullen.

Deze keyboards zijn ook smaller waardoor je de muis dichterbij, in een neutrale positie, kan bedienen in plaats van je arm ver te moeten uitstrekken.

In het begin zien deze vertikale keyboards er vreemd uit omdat de meeste mensen gewend zijn aan normale, platte keyboards. Dit is echter hoe ons lichaam in elkaar zit.

Mensen moeten nu éénmaal wennen aan het uitzicht en nieuwe bediening van een vertikaal keyboard. Daarna zullen ze het loslaten van al de spanning die veroorzaakt werd door een gewoon plat type, zeker merken.

Sommige mensen zullen echter nooit kunnen wennen aan een vertikaal toetsenbord.

Tips om een plat keyboard draagbaarder te maken.

Split Key Modules

Deze keyboards bestaan uit twee delen, voor de linker- en de rechterhand. Ze worden verbonden door een kabel. De hoogte en de hoek kan worden ingesteld op verschillende manieren. Op het eerste zicht lijkt dit interessant omdat je het toetsenbord in een, naar eigen inzicht, comfortabele positie kan zetten.

De gebruikers plaatsen ze echter vaak in een verkeerde positie. Er is dus een goede kennis vereist van de juiste positie en het is verder noodzakelijk om deze positie zo ingesteld te laten.

Wat er verder mogelijk is zie je in onderstaand (Engelstalig) promotiefilmpje:

De tent

Dit is de hoek van de 2 zijden van het toetsenbord waardoor een tentfiguur gevormd wordt.

Hoe groter de hoek, hoe beter (90 graden, zoals bij een vertikaal keyboard is het beste). Kleiner hoeken kunnen echter een goede compromis zijn.

Contoured toetsenborden

Deze soort ergonomische keyboards hebben een gebogen oppervlak, welk is gebouwd omwille van het feit dat elke vinger een verschillende lengte (en kracht) heeft. De toetsen zijn in een soort van boog geplaatst waardoor de afstand tussen de vingers en de toetsen wordt geminimaliseerd.

Sommige toetsen zijn verplaatst zodat ze met de duim (krachtige vinger) bediend kunnen worden. Ze wijken sterk af van wat we gewend zijn en vragen daarom een langere aanpassingsstijd.

Verder zijn ze weinig verstelbaar en aangezien iedereen anders is, is de kans op een miskoop groter.

Neutrale of negatieve helling

De helling is meestal enkel relevant voor normale vlakke types. De helling verwijst naar het oppervlak van het toetsenbord welk naar boven (positief), onder (negatief) of plat (neutraal) kan zijn.

Ik zou geen vlak keyboard aanraden maar wanneer je er toch één zou hebben zorg er dan voor dat je het in een neutrale of negatieve helling kan plaatsen.

Positieve en negatieve helling Herinner je je het pols-buig voorbeeld nog dat we eerder deden en wat zo oncomfortabel voelde? Dit is de positie die je aanneemt wanneer je op een keyboard met een positieve helling werkt. Vreemd genoeg zijn vele types zo ontworpen dat je de positieve helling nog meer kan verhogen. Dit is het grootste gebrek in de meeste standaard keyboards.

Soft keys

Vele ergonomen betwijfelen of dit echt een verschil maakt. RSI patiënten melden echter vaak dat gemakkelijk in te drukken toetsen hun pijn verzachten. In ieder geval zijn soft keys minder plakkerig en maken ze veel minder lawaai. Het is de investering echter al geheel waard als je het klik-klak geluid ermee kan reduceren.

Een apart numeriek keypad

Een apart numeriek keypad is handig omdat je zo plaats maakt voor de muis.

Je keyboard is korter en zo kan je de muis in een meer neutrale positie zetten (tenzij je de muis met je linkse hand bedient waardoor de typische rechtsstaande keypad reeds aan de kant is). Sommige types (bv Evoluent keyboards) hebben een keypad aan de linkerkant in plaats van de rechterkant.

Het kan echter ook op andere manieren. De Safetype heeft een keypad tussen de linker en rechter toetsmodules en de Freestyle Solo heeft een keypad in de rechter module die kan geactiveerd worden door een speciale toets in te drukken.

Polssteunen

Dit zijn zeer populaire accessoires maar doen waarschijnlijk meer kwaad dan goed. Je polsen hierop laat rusten hakt in op je onderarmen en kan oncomfortabel of pijnlijk voelen na een tijdje.

Voor een plat keyboard, dat de meeste mensen waarschijnlijk toch zullen blijven gebruiken, zijn PALM-steunen een veel beter alternatief. Meestal zijn deze in keyboards ingebouwd maar ze kunnen ook als gescheiden accessoires gekocht worden.

Toetsenbord- en muislade met  palmsteunen

Tot Slot

Vertikale keyboard zijn de koning van de ergonomische toetsenborden. Deze toetsenborden zorgen ervoor dat je een volledig correcte, neutrale typpositie aanneemt voor maximum comfort en pijnreductie.

Ze zijn nogal prijzig maar veel minder duur dan de medische rekeningen voor het behandelen van polsen en schouders na vele jaren verkeerd op standaard toetsenborden te typen.

Mensen die tijdens hun werk bijna voordurend moeten typen en reeds problemen ondervinden, moeten de aanschaf ervan dus serieus overwegen. Andere ergonomische keyboards kunnen ook helpen maar zijn enkel deeloplossingen.

Lees hier over het correct GEBRUIK en OPSTELLING van het toetsenbord!
Schrijf je in voor de
Zen Op Kantoor Nieuwsbrief

Vul hier je email in
Vul hier je voornaam in
en dan...Site Sponsors

Site Build It!

XML RSSMeld je hier aan!

XML RSS
follow us in feedly
Add to My Yahoo!
Add to My MSN
Subscribe with BloglinesLeuke site?

Voeg mij toe aan je favoriete bookmark diensten met onderstaande knoppen!

Copyright© 2009-2012 zen-op-kantoor.net.